Please rotate your device screen!

Fordítsa el a készülékét a weboldal használatához.

Az omega-3 zsírsavak szerepe táplálkozásunkban

Az omega-3 zsírsavak olyan tápanyagok, amelyek segítenek egy egészséges szervezetet építeni és fenntartani. Minden egyes sejtünk falában megtalálhatók, emellett energiaforrásként is működnek, valamint segítik a szívünket, tüdőnket és immunrendszerünket megfelelő működésükben.

Hogyan fejtik ki jótékony hatásukat?

  1. Csökkentik a vér triglicerid- és koleszterinszintjét. A magas triglicerid-és koleszterinszint hosszútávon növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, az érelmeszesedés és a stroke kialakulásának kockázatát.
  2. Csökkenti az ízületi gyulladások kockázatát, az ízületi fájdalmakat.
  3. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az asztmás, asztmára hajlamos embereknek erősen ajánlott az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend.
  4. A depressziós, depresszióra hajlamos személyekre gyakorolt jótékony hatásáról jelenleg is folynak kutatások, ugyanis azt figyelték meg, hogy azok a népségek, ahol gyakori az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása, kevésbé hajlamosak depresszióra.
  5. Az ízületek, izmok és csontok egészségében is fontos szerepe van. Segíti az edzés utáni regenerálódást, ezáltal az izomtömeg növekedését is segíti.

Omega-3 zsírsavakat elsősorban halakban találunk, mint például tonhal, lazac, hering, makréla, szardella, pisztráng, de olajos magvakban is megtalálható egy fajtája, mint például lenmag, mandula, dió. Javasolt halat egy héten minimum 3 alkalommal fogyasztani.