Please rotate your device screen!

Fordítsa el a készülékét a weboldal használatához.

A sport szerepe a stressz csökkentésében és a mentális egészség megőrzésében

Egészségünk megőrzésének érdekében a legfontosabb dolog, amit tehetünk, az a rendszeres mozgás. Nem csak a testünk, de a mentális egészségünk megőrzésében is ugyanolyan fontos szerepe van a sportnak.

Egy edzés után azonnal érezhető jótékony hatásai vannak a sportnak, ami a mozgás miatt termelődő endorfinnak köszönhető, a hosszútávú rendszeres mozgás pedig csökkenti a depresszió és szorongás kockázatát, valamint a nyugodt alvást is biztosítja.

A sport szerepe a stressz csökkentésében és a mentális egészség megőrzésében

A rendszeres mozgással csökken a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, a stroke kockázata, a magas vérnyomás és koleszterinszint is csökken. A rendszeres mozgással megelőzhető az inzulinrezisztencia és 2-es típusú diabétesz kialakulása, és egyes rákbetegségek kialakulásának a kockázata is csökken (pl.: mellrák, tüdőrák, gyomorrák). Emellett karbantartja a csontok, ízületek és izmok egészségét is.

De hogyan támogatja mentális egészségünket?
Egyrészt segít a stressz és a fájdalom enyhítésében. Ez a már korábban említett endorfinnak köszönhető. Az endorfin többek között fizikai munka során termelődik, és szerepe a stressz csökkentése, illetve a stresszhormonok szintjének a csökkentése.
Emellett a mozgás javítja a közérzetet azáltal, hogy koncentrációt igényel, így az ember nem tud az aggodalmaira koncentrálni, így kitisztul és lenyugszik az elme. Ezáltal javítja az alvás minőségét is.

De a sport segít a függőségek elleni harcban is, elsősorban a csapatsportok, vagy a csapatban végzett sportok, mint például a futball, aerobik, síelés, kerékpározás.
A rendszeres mozgás segít a depresszió elleni küzdelemben, és a komoly mentális betegségek kezelésében is.

Ahhoz, hogy a sport jótékony hatásait élvezhessük, nagyon fontos, hogy azt rendszeresen végezzük. A sérülések, problémák kiküszöbölésének érdekében érdemes egy hozzáértő, alapos edző segítségét kérni.